Tips voor een energiezuiniger huis

Zelfs wanneer je jouw huis volledig hebt geïsoleerd, kan het voorkomen dat je energierekening hoger uitvalt dan verwacht. Hoe dan?
Misschien heb je je thermostaat een paar nachten niet uitgezet, of heb je toch misschien je TV aan laten staan?
In dit artikel geven wij je onze professionele tips om nóg energiezuiniger te worden en je energierekening aan het einde van deze maand zo laag mogelijk te houden!

Tocht.

Tocht zorgt vaak voor veel warmteverlies bij deuren. Door dit warmteverlies kunnen je stookkosten hoger uitvallen dan verwacht.
Om tocht bij je voordeur, achterdeur of balkondeur te voorkomen kun je het volgende proberen:

1. Tochtstrips kunnen veel koude lucht tegenhouden door de deur compleet te sluiten.
2. Een dorpelprofiel aan de onderzijde van de deur zorgt voor een goede sluiting van de deur.
3. Een isolerend gordijn achter de deur als een luchtsluis kan ontzettend schelen qua warmteverlies
4. Een brievenbus met borstel en klep scheelt ontzettend in het warmteverlies, gebruik bij voorkeur een brievenbus met klep aan binnen- en buitenzijde.

Gloeilampen.

Gloeilampen zijn alles behalve energiezuinig. Wist je dat ongeveer 14% van het stroomverbruik in een gemiddeld huishouden opgaat aan deze gloeilampen? Als je ervoor kiest om in plaats van gloeilampen te gaan voor de iets duurdere LED lampen, weet je zeker dat je op de lange termijn energie zult besparen. LED lampen zijn namelijk 90% zuiniger dan zijn tegenhanger en gaan daarnaast ongeveer 9 keer langer mee dan een gloeilamp. Het is verstandig om tijdens de aanschaf van een LED lamp te kijken naar het energielabel op het doosje, deze vertelt je hoe zuinig de lamp precies is.

Waterverbruik.

Nog een tip om energiezuiniger te leven, let op je waterverbruik.
Door bewuster om te gaan met hoeveel water je verbruikt kun je behoorlijk wat geld besparen op je maandelijkse nota. Je kan al minder water verbruiken door de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen, iets dat voor de meeste mensen een gewoonte is geworden maar toch al gauw 4 liter water per poetsbeurt kan schelen. Zelfs door iets zo simpels als de kraan half open zetten bespaar je dus al 2(!) liter. Wat je verder kan proberen om bewuster met je water om te gaan, is bijvoorbeeld je timer op 5 minuten te zetten tijdens het douchen. De gemiddelde Nederlander doucht namelijk 9 minuten dus door korter en bewuster te douchen bespaar je al snel bijna de helft van het water.

Stekkerdozen.

Zelfs wanneer ze uitstaan, gebruiken veel apparaten nog stroom. Dit komt door de zogeheten stand-by modus die ervoor zorgt dat de verschillende apparaten zelfs als ze uitstaan, toch niet helemaal uitstaan. Logischerwijs verbruiken ze hierdoor nog elektriciteit, dit fenomeen heet sluipverbruik. Dit geintje kan je al snel 450kWh stroom per jaar kosten, een elektriciteitsverbruik dat gelijk staat aan het verbruik van een groot plasmascherm per jaar. Dit sluipverbruik is simpelweg te vermijden door gebruik te maken van stekkerdozen. Met een stekkerdoos kun je namelijk meerdere apparaten met een klik op de knop uitschakelen. Zonder stroomtoevoer kunnen de apparaten niks verbruiken, en zal je behoorlijk op je energiekosten per jaar besparen.

Verwarming.

De verwarming van je huis verbruikt veel energie. Doordat dit een grote kostenpost is kun je er ook vrij simpel op besparen. Zo kun je al €90,- per jaar besparen door je verwarming op 19 graden in plaats van 20 graden te zetten wanneer je thuis bent. Ga je naar bed? Zet dan je verwarming op 15 graden, daarmee bespaar je al snel €180,- per jaar. Probeer daarnaast alle deuren in je huis te sluiten en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent, dit bespaart je €240,- per jaar. Extra tip, verwarm je slaapkamer niet, dit is beter voor je nachtrust en het bespaart je ook nog eens €80,- per jaar! Daar slaap je pas goed op!

Nog niet uitgelezen over manieren waarop je jouw huis energiezuiniger kan maken? Lees dan ook deze handige tips over energiebesparing van de rijksoverheid op: https://www.verbeterjehuis.nl