Is PUR spray schadelijk voor de gezondheid?

Polyurethaan

PUR, of polyurethaan, is een van de bekendste isolatiematerialen in Nederland. Het materiaal wordt gebruikt in allerlei vormen, zoals purschuim en purplaten. Vaak wordt het gebruikt voor vloerisolatie of spouwmuurisolatie. PUR wordt daarnaast ook in andere producten gebruikt, zo kun je het zelfs tegenkomen in je telefoon, auto of bureaustoel. Volgens sommige bronnen zou pur schadelijk zijn voor de gezondheid, maar is dat ook echt zo? In dit artikel leggen we uit wat PUR nou precies is, waarom PUR niet slecht is voor de gezondheid en aan welke richtlijnen ETS Isolatie moet voldoen om PUR veilig aan te brengen.

 

Wat is PUR?

 

Een ander woord voor PUR is Polyurethaan. Dit materiaal bestaat uit twee componenten en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Deze twee componenten zijn PMDI en polyol. De twee componenten worden samengevoegd en zo ontstaat er PUR. Het materiaal wordt vloeibaar aangebracht en wordt binnen enkele minuten een hardschuim. Het voordeel van PUR spray is dat het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Laat u uw vloer isoleren met PUR? Dan kunt u rekenen op een flinke besparing op uw energierekening. Ook is PUR spray ideaal omdat het alle kieren en naden goed kan dichten. Er zijn veel verschillende vormen en typen van PUR. Het is belangrijk om de isolatie te laten uitvoeren door een bedrijf dat gebruik maakt van een PUR met gesloten cel. Wanneer PUR spray op de goede manier wordt aangebracht en er wordt voldaan aan richtlijnen, dan is het niet schadelijk voor uw gezondheid of voor uw woning.

 

Hoe werkt het?

 

Bij ETS Isolatie wordt PUR spray naast dakisolatie vooral gebruikt voor vloerisolatie. Via de kruipruimte gaat onze isolatiespecialist onder uw vloer. Hier wordt tegen de onderkant van de vloer PUR spray aangebracht. Binnen de kortste keren is het PUR hard, waardoor het resultaat bijna direct voelbaar is.

 

Wanneer wordt PUR veilig aangebracht?

 

Om PUR veilig aan te brengen, zijn er door verschillende organisaties richtlijnen vastgesteld. ETS Isolatie voldoet aan de richtlijnen van certificatie organisatie Venin. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat PUR alleen maar positief effect kan hebben. Zo is er vastgesteld dat u tijdens het isoleren, en 2 uur na het isoleren, niet in de woning aanwezig mag zijn. Daarom bent u verplicht de woning te verlaten wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook mag u de kruipruimte niet betreden tot 14 dagen nadat de vloer met PUR spray is geïsoleerd, zo kan het PUR goed uitharden. Tot slot krijgen klanten het advies de dagen na de werkzaamheden goed te ventileren in hun woning. Een goede oplossing voor ventilatie, is het aanbrengen van ventilatieroosters.

 

Wanneer gaat het mis?

 

In welke gevallen is PUR wel schadelijk voor uw gezondheid? Wanneer PUR niet op de goede manier wordt aangebracht, kan het PUR zacht en nat blijven. Op deze manier komen er dampen vrij die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat er wordt gecontroleerd of het PUR goed is aangebracht en of het goed hard wordt. Als het schuim is uitgehard, zijn er geen negatieve gevolgen voor uw gezondheid.

 

Bij ons heeft u altijd de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Ook voor vloerisolatie zijn er andere oplossingen als u niet kiest voor purschuim. Wij werken uitsluitend met de beste isolatiematerialen. Meer informatie over andere isolatiematerialen voor uw vloer, leest u hier.