Wat ruikt het hier muf!

Je kent het misschien wel, een drukkende muffe geur die je het gevoel geeft alsof je net de kleedkamer van je sportclub binnenloopt.
Dit kan 2 dingen betekenen; OF iemand in huis moet nodig een keer douchen, OF je hebt last van een vochtprobleem. Geen paniek! Vochtproblemen komen vaak voor in Nederland en zijn goed behandelbaar als je er op tijd bij bent. In dit artikel nemen we je mee in hoe je deze vochtproblemen kan herkennen, welke gevolgen deze vochtproblemen kunnen meebrengen èn wat de meest voorkomende oorzaken van deze vochtproblemen zijn.

Het herkennen van een vochtprobleem

Als je dit artikel aan het lezen bent, heb je waarschijnlijk al geconstateerd dat je huis ietwat vochtig is, maar toch is het altijd goed om te weten hoe je deze vochtproblemen kunt herkennen. Door de symptomen te herkennen, kun je jezelf of een vriend behoorlijk wat kosten besparen door tijdig in te grijpen bij een vochtige woning. Een vochtige woning is te herkennen aan;

  • De was droogt langzamer dan normaal.
  • Na het douchen blijft het vocht relatief lang op de tegels zitten.
  • Er is vocht zichtbaar op de binnenmuren.
  • Het plafond begint donkere (schimmel)plekken te vertonen.
  • Ruiten of kozijnen vertonen condensdruppels of beslaan van binnenuit.
  • Het gemiddelde energieverbruik stijgt t.o.v. vorige maand.

Ik heb vocht in huis, en nu?

Wanneer je vocht in huis hebt, dan brengt dit een paar gevolgen met zich mee. De 6 meest voorkomende gevolgen van dit vocht in huis zijn als volgt:

  • Warmte vloeit sneller weg uit je huis, wat leidt tot meer stookkosten, erg vervelend!
  • Er ontstaat schimmelvorming wanneer vocht zich ophoopt op de muur, niet echt hygiënisch natuurlijk.
  • Houtrot is een van de vervelendste (en misschien wel duurste) gevolgen van vocht in huis, beter voorkomen dan genezen dus!
  • Schimmels zorgen voor ongedierte zoals kakkerlakken en houtworm, om nog maar te zwijgen over muizen en ratten!
  • Formalhyde is een giftig gas dat is verwerkt in meubels, keukens en vloeren. Wanneer dit vrijkomt door vocht en je een doordringende geur ruikt, kan het dus zijn dat dit gas is vrijgekomen. In het ergste geval veroorzaakt dit hoofdpijn of irritatie aan de keel, neus of ogen.Meer informatie over formalhyde lees je in dit artikel van VGGM.nl.
  • Vochtproblemen kunnen uiteindelijk ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals; allergieën, Astma of Chronische Rhinitis (Hooikoorts). De chronische variant van hooikoorts wordt veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, een te vochtige omgeving of de gevolgen van een te vochtige ruimte (schimmels en zwammen)

Waar komt het vocht vandaan?

Wanneer je vochtproblemen in huis hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een vochtophoping afkomstig van een drietal plekken in huis:

  • De kruipruimte en/of de vloer
  • De murem
  • Het dak en/of het plafond

Vocht uit de kruipruimte en/of de vloer

Als vocht via de vloer in het huis terechtkomt heeft dit meestal te maken met een slechte vloer- en of kruipruimte isolatie. Wanneer de vloer of kruipruimte niet goed geïsoleerd zijn kan het vocht zich eenvoudig een weg naar boven banen. Dit vocht verdampt vervolgens via de spleten in de vloer van het huis en komt zodoende in de lucht terecht. Door deze verdamping kan er al snel 1 tot 10 liter water in de lucht van het huis terecht komen. Wanneer dit vocht niet voldoende geventileerd is, kan het tegen de muren en/of ramen van het huis slaan. Dit leidt vervolgens tot vocht- en schimmelplekken en soms zelfs ongedierte!

Daarnaast zorgt het vocht voor hogere stookkosten, houtrot, roest van metalen pijpen en soms zelfs het scheuren van deze pijpen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Oke, en hoe los ik dit op?

Vocht uit de kruipruimte kan gemakkelijk worden tegengegaan door de kruipruimte te isoleren, dit houdt in dat je vloerisolatie en bodemisolatie kan toepassen om het vochtgehalte te verminderen. Het verschil tussen deze twee soorten isolatie leggen we hieronder even uit:

Vloerisolatie: Bij vloerisolatie hebben we het over het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, of de onderkant van de vloer, het is maar hoe je het ziet. Als je in de kruipruimte ligt, dan gaat het om het ‘plafond’ van deze kruipruimte die wordt geïsoleerd. Hierdoor kan vocht en kou zich geen weg meer banen tussen de spleten en kieren van de vloer. Daar wordt je woning op zijn beurt weer droger en warmer van. Vloerisolatie is verreweg de meest efficiënte manier om vocht en kou uit de vloer tegen te gaan. Wil je meer weten over vloerisolatie, wat het kost en wat je terugverdientijd is? Klik dan hier!

Bodemisolatie: Als we spreken van bodemisolatie dan hebben we het over het isoleren van de vloer in de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt de onderkant van de kruipruimte geïsoleerd zodat vocht en kou direct afkomstig van onder de kruipruimte, minder makkelijk in de kruipruimte terecht kan komen. Hierdoor komt er dus minder vocht vanuit de kruipruimte in het huis terecht. Als de kruipruimte lager is dan 50 cm, dan is het gemakkelijker om bodemisolatie te  nemen in je kruipruimte, zodat je overal een goede dekking hebt. Meer weten over bodemisolatie? Klik dan hier!

Naast het isoleren van je vloer en bodem, kun je er ook voor zorgen dat je kruipruimte beter geventileerd is. Door extra ventilatiepunten in je kruipruimte te maken kan vocht beter een weg naar buiten vinden en zal het vocht dus minder snel in je vloer trekken. Zijn deze ventilatiepunten er al, maar heb je nog steeds een vochtige kruipruimte? Neem dan contact met ons op!

Vocht uit de muren / optrekkend vocht op de muur

Vocht uit de muren kan ontstaan wanneer muren niet of slecht zijn geïsoleerd. Daarnaast kan het zo zijn dat je woning slecht is geventileerd of dat jouw huis voorzien is van enkelglas. Hierdoor kun je vocht en uiteindelijk schimmel op je muur krijgen.

Dat is niet best, hoe los ik dat op?

Spouwmuurisolatie: Om vocht uit de muren tegen te gaan is het verstandig om je spouwmuur te laten isoleren. Afhankelijk van het type woning verdient een spouwmuurisolatie zichzelf al terug binnen 3 tot 5 jaar.  Daarnaast zijn er tegenwoordig subsidies die het afnemen van isolatiemaatregelen een stuk aantrekkelijker maken. De overheid is momenteel namelijk erg bezig met het verduurzamen van Nederland en aangezien minder stoken beter is voor het milieu, wil de overheid mensen die hun huis verduurzamen graag tegemoet komen. Meer weten over spouwmuurisolatie? Klik dan hier!

Ventilatie: Vochtige muren kunnen ook (deels) worden opgelost door een betere ventilatie. Als het vocht namelijk niet weg kan, ontstaat er schimmel en heb je grotere kans op ongedierte. Het plaatsten van extra ventilatieroosters kan dan een oplossing zijn.

Dubbelglas: Is er in de ruimte nog sprake van enkelglas? Dan helpt het om deze ruiten te vervangen door dubbelglas.
Enkelglas condenseert namelijk vrij snel bij temperatuurverschil.

 

Vocht afkomstig van het plafond / dak

Ook het plafond of het dak kan een broedplek voor vocht en condens zijn. Maar vochtplekken tegen het plafond of tegen het dak zijn niet altijd op te lossen met isolatie. Dat heeft te maken met de oorzaak van het vocht.

Oplossing?

Wanneer er overmatig veel vochtproblemen zijn aan het plafond of dak komt dan kunnen daar over het algemeen twee oorzaken aan ten grondslag liggen:

Lekkage: Vooral bij wat oudere huizen en huizen met een plat dak is er een kans dat er in de loop van de jaren lekkage optreedt. Er ontstaan dan vaak vochtplekken aan het plafond of aan de (gevel)muren in de buurt van het plafond/dak. Als er sprake is van lekkage dan zullen er maatregelen genomen moeten worden om het dak en plafond weer waterdicht te maken. Heb je het gevoel dat er sprake is van lekkage? Schakel hier dan een specialist voor in.

Dakisolatie: Maar de oorzaak kan ook “simpeler” zijn. In sommige gevallen ontstaat er condensatie en vochtvorming rondom het dak, het plafond en/of de spouwmuren omdat het dak niet (goed) geïsoleerd is. Is je dak dus nog niet geïsoleerd en heb je wel last van vocht of condensatie rondom het plafond, dak of de spouwmuren? Dan kan dakisolatie de oplossing zijn.Meer weten over dakisolatie? Klik dan hier!